‘Het Vaderlandsch Gevoel, Geschiedenis in olieverf’, door Ad Geerdink

13 maart 2024
20:00 - 22:00
Vereniging Oud Hoorn, Foreestenhuis
‘Het Vaderlandsch Gevoel, Geschiedenis in olieverf’, door Ad Geerdink

Gedurende een groot deel van de negentiende eeuw was Hoorn arm en in verval. Voordeel was dat de statige panden uit de glorietijd van de zeventiende eeuw niet werden afgebroken voor iets moderner, omdat domweg de middelen ontbraken.

Romantische schilders als Cornelis Springer (1817–1891) grijpen dit beeld aan om een idyllisch en pittoresk plaatje te schilderen van de vervallen steden en stadjes rondom de Zuiderzee, waaronder ook Hoorn. De schilders kijken al vooruit naar de ideeën van het nationalisme. Zij verheerlijken de glorietijd van Nederland (de Gouden Eeuw) en schilderen een geïdealiseerde werkelijkheid van onder andere Hoorn. Ad Geerdink vertelt hoe dit alles in zijn werk is gegaan, met natuurlijk veel afbeeldingen van schilderijen van Hoorn die de lijn van Romantiek naar Nationalisme verduidelijken.

Ad Geerdink, directeur van het West-Fries Museum, weet als geen ander de geschiedenis van Hoorn duidelijk en beeldend te beschrijven.

De lezingen kunnen uitsluitend door reservering en vooruitbetaling worden bijgewoond.
Reserveren via lezingen@oudhoorn.nl.  De reservering wordt definitief door betaling van de entreeprijs op NL86 INGB 0002 1448 88, t.n.v. Vereniging Oud Hoorn o.v.v. Lezing. De toegangsprijs is € 5,00 voor leden van Oud Hoorn en € 6,50  voor niet-leden.