Bijbelse tuin

E-mail: bijbelsetuin@foreestenhuis.nl
Een oase van rust midden in de stad

Achter het Foreestenhuis ligt een prachtige tuin, midden in de Hoornse binnenstad. De Bijbelse tuin laat je kennis maken met planten die in de Bijbel werden genoemd of die naar bepaalde verhalen of plaatsen verwijst. In 1998 werd de tuin feestelijk geopend, sindsdien wordt de tuin onderhouden door vrijwilligers. In de zomermaanden van is de tuin geopend voor bezoekers op de vierde vrijdagmiddag van de maand: mei, juni, juli en augustus van 13.30 uur tot 16.30 uur.

Een tijd met betekenis

In de tuin zijn planten te vinden die in de Bijbel voorkomen, of die daar door hun naam of symbolische betekenis naar verwijzen. Qua vorm past de tuin bij het Foreestenhuis, een patriciërswoning in Lodewijk XIV-stijl (de voorgevel dateert uit 1724, het gebouw zelf is ouder). Als leidraad voor de beplanting diende het boek ‘Planten uit de Bijbel’ van Daan Smit. Daarnaast is gebruik gemaakt van het boek ‘ Tuinieren met planten uit de Bijbel’ van Nigel Hepper en ‘Symbolische bloemsierkunst’ van Aard van Uffelen en Tim Brugge. Tenslotte zijn er ook bloemen en planten te vinden waarvan de naam direct met kerk of geloof verbonden is, zoals bijvoorbeeld Judaspenning of monnikskap.

Zie jij symboliek? 

Op bescheiden schaal is ook iets terug te vinden van symboliek van getallen en kleuren. Het getal vier (het getal van de wereld – de vier elementen, windstreken, jaargetijden) vindt u terug in de vier perken, het getal zeven in de zeven acacia’s. Er zijn vier perken op kleur aangelegd (wit, blauw, paars, geel en roze/rood). Elke kleur heeft zijn eigen, symbolische betekenis: wit=vreugde. feest, waarheid, reinheid; blauw= goddelijkheid, oneindigheid, onschuld, paars= rouw, boete ingetogenheid; geel= licht, luister, glorie, maar ook afgunst, verraad, rood= liefde, lijden en offer, roze= licht dat doorbreekt.