Theatervoorstelling Männerbund

11 oktober 2023
20:00 - 22:00
cultuur
Foreestenhuis
Theatervoorstelling Männerbund

Ontwapenend in zijn eenvoud, ontroerend in zijn historische dimensies.” – Filip Tielens, de Theaterkrant

Het Homomonument, Amsterdam. Drie roze driehoeken in graniet, gelegen op de Westermarkt, waar elk jaar op 4 mei de vervolging van homoseksuelen overal ter wereld wordt herdacht.

Wat weinig mensen weten is dat er tijdens de Tweede Wereldoorlog een grote daling is geweest in de vervolging van homoseksuelen in Nederland. Sterker nog, de homo-scène leek in de bezettingstijd zelfs te floreren.

Getriggerd door deze bevindingen probeert acteur en theatermaker Lars Brinkman een nieuw licht te werpen op de geschiedenis die we allemaal denken te kennen. Is er een verband tussen homoseksualiteit en fascisme? Wat heeft de hechte mannenband, de aantrekkingskracht van het uniform en de verafgoding van het mannelijke lijf binnen het SS-leger met elkaar te maken?

In Männerbund vraagt Lars, zelf homoseksueel, zich af waarom we ons laten leiden door ongemak en schaamte in gesprekken over zaken die simpelweg niet eenduidig zijn. Hoe kunnen we op zoek gaan naar een eerlijke vorm van emancipatie?

Männerbund is een sterk pamflet waarin de verzwegen lelijkheid van de homovervolging in Nederland onder de aandacht gebracht wordt. Het belang van Brinkmans verhaal is te groot om bij een eenmalige uitvoering te blijven.” – Theaterkrant

“Brinkman is een performer die charme combineert met lef, even stoer als verleidelijk, een tikkeltje koket soms, maar altijd oprecht.”, vier sterren van Hein Janssen in de Volkskrant

Over de maker

Lars Brinkman (1993) is theatermaker en acteur. In zijn voorstellingen vertelt hij verhalen vanuit een niet-normatieve invalshoek en biedt hij zijn publiek nieuwe perspectieven op thema’s die vastgeroest in de maatschappij lijken te zitten.

Lars vertrekt vanuit persoonlijke fascinaties: zo onderzocht hij in The Bitchboy Project (2018) zijn eigen genderfluïditeit en in Nader tot U (2021) zocht hij het spanningsveld tussen homo-erotiek, schaamte en het Christendom op. Als onderdeel van de maatschappelijke beweging Boys Won’t Be Boys legt Lars de focus op de fluïditeit van het lichaam, door de archetypes van het feminiene en het masculine te doorgronden en te ontstijgen.

Tickets à € 13,50 via www.projectgeestdrift.nl

Concept & spel Lars Brinkman
Coach Martijn de Rijk
Techniek Sieuwert Zwaagstra
Met dank aan Collectie Jan Carel Warffemius, Anna Tijsseling, Piet Boogert, Harry Oosterhuis