Nederlandse les aan vluchtelingen uit Oekraïne

Nederlandse les aan vluchtelingen uit Oekraïne

Door Nel Swagerman

Vrijdagmiddag, ik ga nog even naar de bibliotheek. Daar zie ik tot mijn verrassing twee van onze cursisten verdiept in een boekje. Het is een boekje voor “laag geletterden”, d.w.z. een kort verhaal voor volwassenen, met korte zinnen.

Zover zijn ze dus al gekomen. En dit zijn cursisten die nu ongeveer twee jaar geleden in het kantoorgebouw aan de Koopvaarder zijn komen wonen.

Met twee oud-collega’s geven wij ze Nederlandse les. Het eerste lesboek mochten we aanschaffen met geld van onze diaconie: Inburgering A1 van Ad Appel en Kirsten Verpalen. Dat hebben we helemaal doorgewerkt. Verder gebruiken we Klare Taal, basisgrammatica.

We zijn begonnen met 12 cursisten, maar inmiddels zijn er al 6 die een werkplek hebben gevonden, in de horeca, als vrijwilliger bij Rataplan en bij Action.

Een cursiste is teruggegaan naar Oekraïne, daar heb ik nog contact mee. Ze laat weten dat het soms heel moeilijk is, maar dat ze blij was met de steun die wij haar konden bieden, toen ze in Hoorn was.

Met de zes cursisten die nu trouw op dinsdag en woensdagochtend in het leslokaal in het gebouw, waar ze nog wonen, komen, zijn we naast luisteren en schrijven, lezen en spreken aan het oefenen. Behalve bij ons zijn er nu ook vijf cursisten die bij Vonk de inburgeringscursus volgen. Een cursiste was daar geslaagd voor A2. Ze vertelt ons dankzij jullie was dat mogelijk.

Behalve de lessen ondernemen we ook “buitenschoolse activiteiten”‘.

We hebben een stadswandeling gemaakt, zijn naar het Buiten Museum in Enkhuizen geweest, hebben samen sinterklaas en kerst gevierd.

We zijn blij met de medewerking van de bibliotheek, waar ze tegen een lage prijs lid mogen worden.

Daar maken ze dankbaar gebruik van dus.

We hebben ze een goede start kunnen geven. Hoe hun toekomst er uit gaat zien is nog heel onzeker. Voorlopig blijven onze cursisten hier en maken er het beste van voor zichzelf en hun kinderen.