Wereldzee in de polder

Wereldzee in de polder

Van Boekhandel Stumpel ontvingen wij het volgende bericht:

Hierbij willen wij u laten weten dat er donderdag 12 oktober, in aanloop naar de viering om de Slag op de Zuiderzee, een lezing plaatsvindt bij Stumpel, in de winkel op het Grote Noord in Hoorn. Gezien het onderwerp, de aandacht die Het Foreestenhuis krijgt en de rol die jonkheer Pieter van Foreest in het verhaal heeft, zou het wellicht interessant kunnen zijn voor uw leden.

Op 12 oktober as. geeft Ronald Nijboer een lezing over zijn pas verschenen boek Wereldzee in de polder, het verslag van de rondreis op het IJsselmeer die Nijboer in de zomer van 2022 maakte. Tijdens deze moderne ontdekkingsreis stapte Nijboer bij veel plaatsen af, waaronder Hoorn, om de verhalen van de bewoners op te tekenen.
In 1873 maakte de Fransman Henry Havard een iconische reis rondom de Zuiderzee. Hij wilde de pittoreske dorpen en steden vastleggen voordat de modernisering ze voorgoed zou veranderen. Honderdvijftig jaar later voer Ronald Nijboer in zijn kielzog het IJsselmeer rond. Met een historische tjalk bezocht hij de oude en nieuwe kustplaatsen. Wat is sinds eind negentiende eeuw veranderd en wat is gebleven? Hoe zijn we omgegaan met ons landschap en onze cultuur? En wat leert het verleden ons over de toekomst?
Ronald Nijboer is socioloog, onderzoeker en schrijver. Eerder verscheen van hem Tabé Java, tabé Indië, dat genomineerd werd voor de Brusseprijs voor het beste journalistieke boek. Nijboer woont vrijwel zijn hele leven in de buurt van het IJsselmeer, tegenwoordig in de Noordoostpolder.
In 2023 is het 450 jaar geleden dat de Slag op de Zuiderzee werd gewonnen op de Spanjaarden en zo het prille Nederland ontstond. Om dit te vieren vinden rond en in het weekend van 14 en 15 oktober in Hoorn vele activiteiten plaats.
Op donderdag 12 oktober bent u van harte welkom bij Boekhandel Stumpel op het Grote Noord in Hoorn. Inloop vanaf 19 uur, de lezing start om 19.30 uur.
Kaarten à € 5,00 kunt u bestellen via boekengn@stumpel.nl